A Thinner átalakul

De csak egy kicsit, és meg is indokolják. Itt nem csak a thinnerről lesz szó, hanem úgy összességében a netlabelek alakulásáról is. Egy 1998 óta működő kiadó azért megélt már egy s mást.

Egy másik zenei blogon már régen megírtam a thinnerrel kapcsolatban, hogy kicsit zsidóságnak tartom az eleinte ingyen megjelent zenék későbbi letörlését és egy másik kiadón keresztül pénzért történő eladását. Le is lettem hurrogva, de most kiderült, hogy ez az egész az előszele volt a mostani dolgoknak (bevallom azért szeretek önigazolni is).

Eventually the music will receive good feedback from the community upon release and at some point the work exhibited might even catch the interest of recording labels. This has happened to thinner in the past more than a couple times.

Ennél azért persze bonyolultabb a történet, úgyhogy nézzük tovább miért is hátrányos egy netlabel. A legfőbb erénye az ingyenesség és az egyszerűség, de pont ebből adódóan alkalmazható rá a jól ismert mondás: olcsó húsnak híg a leve. Ismerek egy ingyenzenéket dobáló kiadót, ami hetente legalább egy, de van hogy kettő albumot tol az arcodba. A thinner 10 év alatt érte el a századik release-t, ez a szar meg pár hónap alatt megdöntötte ezt a számot. Hát olyan is... Szóval azért az ember inkább császkál egy lemezboltban, vagy browsolja a beatportot, mert ami odáig eljut az valamilyen szinten minőségi(bb) cucc lehet. És akkor még csak a mezei felhasználókról beszéltem, a DJ-k enyhén szólva külön kategória. Náluk aztán főleg nem mindegy, hogy mi kerül a gyűjteménybe. Ők sokkal több időt töltenek válogatással és szeretik a megbízható forrásokat.

Having the music distributed through the major download sites like Beatport or ITunes offers the chance of reaching people -and DJs- the Netlabel will never reach, as many people interested in electronic music have a relevant set of 1-3 shops where they purchase - and discover - new music. I believe that most of the people who make purchases in these shop environments don’t bother about Netlabels, either because they don’t know what it is or because they have a bad perception of it.

Aztán ott vannak még azok is akik szeretik kézbe fogni a CD-t és nézegetni a borítót, esetleg a bakelitre esküsznek, vagy egész egyszerűen szeretnék pénzzel támogatni az adott előadót. Ez utóbbi lehetséges egyes netlabeleknél is, de sokkal bonyolultabb mint megvenni magát a matériát egy boltban.

Artists appreciate the possibility of having their works replicated on a medium with lasting culture, which is and will ever be the vinyl recording. Second choice is CD. Music just receives a different valence when it is distributed on physical records, which are haptic and not just a combination of binary data.

"Sajnos" a zenefalók ezen rétege elég szűk kört alkot, a lemezlovasok is egyre inkább digitalizálódnak, úgyhogy a netlabelek megítélésében az sem segítene túlzottan, ha csak kézzel foghatóan lennének elérhetőek (innentől ráadásul megszűnne netlabelnek lenni).

Van még valami, ami már abszolút a pénzről szól, de pl. egy thinner nagyságú helynél már szempont. Ha megbízható a kiadó, ha jó zenéket ad ki, ha jók az előadók, akkor nem csak más labelek próbálják csábítani a producereket hanem a partyszervezők is szeretnének egy szeletet a tortából. Mivel ők próbálnak minél kölcséghatékonyabbak lenni, így a kiadó részéről minuszba hozzák ki a logisztikai költségeket. Ezt persze a label bevállalja, mert a referencia az mindig jól jön.

Összegezve a dolgokat: ha már olyan szerencsés vagy, hogy felfuttattál egy netlabelt, de minőségi munkád túllépett egy szimpla honlapon, akkor nyilván megoldást kell keresned. A thinner ezt abban látja, hogy majd pénzért is közzé tesz ezt meg azt. No, majd meglássuk.

UI: Az angolom nem túl jó, de a thinnerism blogból én ennyit hámoztam ki. Az eredeti cikk angolul olvasható:

http://thinnerism.cc/2008/12/07/constraints-to-overcome-towards-the-total-netlabel/

Címkék: hírek

Vegaaa 2008.12.08. 22:29 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netlabel.blog.hu/api/trackback/id/tr91812204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tags

4/4 (5) amaradekotmegugyisismeremmegkapjaalinkeketmashogy (1) ambient (20) breaks (7) chill (16) collection (4) dark (5) drumandbass (2) dub (4) glitch (19) hírek (1) idm (35) ingyen (37) jazz (1) kahvi (3) kiterdekelezitthon (1) microglitch (5) minimal (3) mix (2) mp3 (37) netlabel (36) omg (7) thinner (2) va (4) zene (37)

Highlights

süti beállítások módosítása